Monday, February 28, 2011

cinta monyet itu indah

salam.

hye semua..kali ini nak cerita pasal adeq bongsu aku. ejat aka adeq. umur die baru 14 tahun. 10 tahun beze ngan aku. die sorang je yang masih bersekolah, so, perhatian memang lebih la kat die. even aku sendiri pon sangat memanjakan die.

90% dari permintaan die selalu nya akan kami tunaikan. dengan aku die minta yang simple2 sesuai dengan kemampuan aku la. macam mcD, cheese wegdes, ikan bilis goreng, popia, yang aku tau je la, duit singgit dua, 3 4 posen..hehe

alkisah nye semalam aku bersekongkol dengan ecah telah menggodek talipon die. ececece...x padan ngn dak sekolah, saya rindu awk, sy itu, sy ini..memang aku rasa nak lempang je gul ni. bukan sebab die couple, tapi sebab ada satu ari tu, aku dengar adeq minta duit ngan mak n kebetulan aku ternampak msg gul ni suh topup. aiiyooo..tammbiii...memang aku hot. tapi aku senyap je la.. just ecah je bagi warning kt adeq, tu pon secara kiasan la. xnak nanti adeq perasan pulak kiteorang skodeng2 die..hehe

now..dengan jahat nye aku ngan ecah delete semua msg die, dan delete skali no tipun gul tu.. dan kami save lam tipun kami. hehe. gune untuk masa hadapan. ko pompuan lau minta lebih2, memang aku pergi mengaum la kat sekolah pasni. ade aku kesah? hahaha

orang cakap sebab nila setitik, rosak susu sebelanga.. lebih kurang la kan, kes ko minta topup tu la yang membuat kan aku ngan ecah hot gile babi. tu yang semua perkara adeq buat, kiteorang sentiasa je pantau, curiga betol. bukan apa, mak abah bagi duit sekolah suruh pergi sekolah belajar pandai2, lau setakat nak tolong aweq topup baek x payah membazir duit kan, memang hot siott.

well..eceli..aku ngan ecah xde la kejam mane pon, tapi sebagai kakak, kene la sentiasa berwaspada kan. tapi tepaksa la kan terima kami yang kadang2 macam singa sial nye..huhu. anyway, adeq, silap langkah siap la. ko gul, minta bukan2 macam pakwe ko da keje, memang cari nahas la.

ciss..protective betol aku n ecah..cam haremm..saje cari pasal.haha

cinta monyet itu indah
gambar dari google.


penuh dgn emosi

tgh2 lepak..keja da ciap..
hopefully mmg btul ciap laaa...
dan tgh cari idea nk tulis blog ari ni..
tgh no idea n mncari2..

hah..amik ko!!!!!!
"oi jnji ari ni len kali xleh pnjm la, k by"
cm lahanat jer ak bc msg ni..
terus temperature ak + temperature skeliling = 100 drjah celcius mendidih weyyyhhh!!!!

geram btol xde adap nye org tue..
die oi2 kn ak..
cm la ak xde nm..
ak xhadap la brg ko..
tp mslh nyer bukn brg ko..
geram plak ak..
indah betul bhs bg ak..


ishh..nk jer ak sound dpn2 muke..
dala..ak punye sopan ckp sori xbwk..die oi2kn ak..
bukn dtg opis pn..
pstu ak berbahasa baek punye ckp nk amik kt umh..
die leh ckp "ok.tq"
cm celaka x..umh ak jauh dow..
xde akal nyer org tue..trnsport xde..
igt ckp cm2 die ckp la xpyh..nk jgk..xsempat tggu esok..
tah ape ko nk wt tah..geram lak aiiii..
ishh sib bek..
ade kt umh k.asma dkt jer..
ak blk jgk amik..
pasni nekad mmg xpnjm la brg ko y bukn ko punyer 2...
aissshh..laaa..nseb ko org tue...fuhhhhh!!!
sekian sesi mendidih penuh emosi..


p/s:cmne la ak nk wt muke kt ko sok..astaghfirullah..setan..suke ko ea..oke pjm mata.. =)


Sunday, February 27, 2011

Zahiril Adzim

sapekah die..
tunang aku kah??
hek3...haahahaha...
bukn2..slh2...
ak pun xknl die sbnrnyerrr...

ak pnh nmpk2 die je kt tv..
die slalu blkon jdi dak jahat..
muke pn de rupe la penyangak..kui3..maap yerrr..
die blkon dlm filem kami..2 y ak tau la lps wt2 research sket...
rupenye die blogger jgk..
hah..pe lgi ushar2 la blog die..

mmg berbakat besr la..skng die da nk wt buku plak..
rjin jgk die mnghupdate blognyer..
lps2 ushar..ak rs jtuh cinte da kt die..kuwang2...
sbnrnyer jtuh cinte kt muke die ja..hehehe
lm da ak ushar nanat ni..
tp xtau nm..
ni da tau nm pe lgi..ak SOS la kt cik google..
hehehe..
dpt je gmbo die lagi la ak cair..hehehe

kornk layan la gmbo2 mantopssss!!






nk knl ngn lebih dkt leh ke sini

p/s: taik lalat n mata die wt ak meleleh..meltingggggg!!!


Saturday, February 26, 2011

SPR

tgok berita td..
byknyer sal plihan ry y akn berlangsung nnt...
kt kerdau ngn merlimau..
calon y lyk bertanding ade 2 prti je..
BN dan PAS...

ak cm bengang tau bl tgok sal berita ni..
sbb nyer..xde isu y mnarik dibawa..
BN asik la mngutara kn isu PAS byk bohong..byk tipu..byk fitnah..
ape ni..ape kes..
sal nk mnang dgn buruk2 kn parti len..xde idea da ke..
kurng bijak betul..
igt pengundi ni bodo ke...
time mngundi sume baek..p melawat 2..p melawat ni..
klu bukn time ngundi de nk melawat..huh!!hampeh!!


ak bukn nk mnang kn PAS ke BN ke..
skng pengundi bijak2 da..
bersepah de sijil diploma degree master..
xpyh nk kncing laaaa...
ak hope sgt diorg mngundi ngn bijak..
n bl time plihanraya ni..tau sape jadi mgsa..
org2 tue jadi mgsa..
disogok2 pemikiran tue itu..
kesian...
btw ak xdftar ngundi lagi..ak bru nk dftar..
ak tgok berita ni..cm xmnarik..
wt ak pning nk ngundi..
so lmbt lgi la ak dftar..
ampun yerrr..ak akn cri ms sesuai utk dftar suatu ari nnt..


pape pn all da best pd calon2 y bertanding..
y mnang nnt sila la kotakan janji yer...


p/s: bila ak nk dftar ngundi ni..hurmm..sape nk dftar ngundi ajk ak weyhhh...nnt ak nk ngundi ikut wrna ak suke leh??hehehe


Friday, February 25, 2011

ikan singgang hari-hari cerai la.

salam.

cerita ikan singgang. korang suka makan?? aku suka. lalala. boleh kata tiap-tiap hari aku masak singgang. sebab sedap. dan tiap-tiap kali aku masak, tiap kali tu la kurang perisa. aku xpandai okey masak singgang. hahaha

ikan singgang : gambar ihsan dari google.


tapi ikan singgang hanya sedap di makan bersama budu je. kalau xde budu, aku x makan la.. gmbr ihsan dari google jugak.


hari ini aku panas kan singgang semalam, dan ikan die aku ambil n goreng. sedap weyhh. ade 4 ekor. bertambah la sedap makan nasik sebab depan tv..hehe

tetiba emak dan abang pit terliur pulak ngan ikan singgang goreng tu..maka dieorang pon ambil la ratah sorang sekor. tengah-tengah duk meratah ikan, boleh pulak abang pit ckp.

"aku lau bini aku hari-hari masak singgang, memang la tak lama tu, cerai la.nyah ko..nak sgt mkn singgang ari-ari"

HAHAHAHAHAHAHA aku memang gelak gila la..bongok punya abang. tapi memang kelakar la.. tapi aku rasa aku tau kenapa abang pit ni...

1. sebab dalam family aku, aku n kak intan je yang makan singgang, yang lain x makan.
2. budu. singgang di makan dengan budu. dalam family aku, aku n kak intan je hantu budu. dierg semua x suka budu.
3. abang pit xsuka masak-masak air ni seperti singgang, tomyam
4. ni paling aku yakin, abang pit kompom bosan tengok aku makan singgang ari-ari..hahaha


oleh itu, kepada kamu-kamu yang suka sama saya punya abang, awas ya..singgang is denied..haha

my brother yang pakai cap tu. hensom kan, sebab adeq die ni comel. hahaha


by cahaya


Thursday, February 24, 2011

FB

salam.

currently sangat bosan. lalu menjengahkan diri ke alam maya. tapi tetap sama, bosan juga. sambil tu bukak fb. semua sama je.

eceli aku bosan sebab xde orang. tapi tangan masih lagi gatai2 nak taip entry. hehe

ni profile fb aku. kenapa aku letak? tiada motif. well...i loikkkkkkeeeedddd okay..lalalala macam cipan.


by cahaya

to jah n along

slmat hari tue untuk rkn sperjuangan ku..
smoga sukses selalu..
td bunyi lagu tah pape dr tepon olskul ak..
igt bunyi loceng bilik IT
rupenye bunyi tepon sendiri..
xke sngal diri ini...

rupenye jah y mnelepon ak...
terharu jap..
pstu jerit kuat2 kt dlm tepon..
jah!!!!!!epi besdayyyyyyyyyyyyy!!!
xeran da org tgok..
lantak ko la..de ak kesah??!

rindu sm jah..jah de exam rini..
so ak dgn ikhlas bg hadiah hrijadi die..
dengn doa smoga die dpt jwb exm dgn cemerlang..
bork2.dan borak lagi.jah akn pindah ke sunway tgh buln 3 nnt..
dan disitu sudah nmpk peluang cerah..
leh lepak umh jah..peluk2..hihi..
so psni klu ak hlng cri umh jah ea..hihi..
jah sudi2 la terima alin lepak umh jah yer..hark3!!

kepda along sy doakan smoga dpt master dgn flying color..
bru tau ko amik master along..
ptt la cm bertapa je..snyap sunyi jer dri kamu..hihi..
bile pkir along..msti pkir..along da kurus ke mkin gemukk...hihih..
jgn mrh ye along..igt x time mkn sm2..lpk2 sm2..time ko usha admire2 ko 2 along..
igt x..sme y ko mint ktorg xmnt..seb bek..klu x msti kite berebut kn...hahaha
lebiu more along..rindu sgt kt ko ni..bl agk nye kte leh bertemu..hehe

2 shbt ku da mnepuh ari tue..anda bile pula..??!!hehe...
lyn la gmbo diorg ye...
ni time kte p RMWD igt x??

ni men boling bersama2..lupe la bila byk sgt men..

jah igt x sem 1 ni..klas bebeh fadli..syok kn..khusyuk nyer crimping..

along time p DHL..pose sakan naa...

DHL lgi..jln2 smbil blaja..hihi..blaja ke?

kite p men boling ps mndi Panching..sok pose...igt lg??

enjoy mkn mcD..yeeehuuuuu..n gaya kn lens baru..kitorg pkse jah li contact lense..sbb offer 150 utk 3 lense..so ak, cahaya, n jah..mik 1 sorg wrna len2..jah wrna ijauuu!!!


ni time p obernite kt TC..cuak kne thn polis..terus termati enjin..jah y drive..thn sebb pe jah??xbukak lampu...ishh33...cuaiii..

ni kite p dgr ceramah pe erk..lupe r...

ni time kite berscandal ni..igt x..igt kn2??

along ni time kite giler2 tgok america next top model..so..ni la hasilnyer..cmntek kn gmbo kite..heheh

fatihah binti mazlam fasilitator..

bersukn...pose je lebey

sukan lgi..along..tiang gol kt blkang la..bukn kt cni..hehe

BI..assigment..men guppy... =)

p/s: smlm lyn bola mesia vs pakistan..2pun kebetuln tukr chanel..igt xde siaran lgsung..rupenyer ade dpt la tgok 2nd half pd minit ke 60 plak 2..da 2 gol..syabas!!tp permainan xmnarik..dull..xmcm piala suzuki..xpe2..ni baru permulaan..teruskn ushe..!!!!!!!


Wednesday, February 23, 2011

car accident

slm.
tu..kenal kan kat sebelah tu gambar apa? kereta xcident(gmbr ihsan dari google). alkisah kereta merahku..yang selalu la aku bawa korang2 semua jalan-jalan tu..ter-eksiden pulak pagi tadi..hancur bonet depan, bumper sume la..ni semua gara-gara ecah la, syok2 aku tido pagi..tetiba mak kejut. memang tekejut la..takut la kan kot2 adeq kesayangan aku tu tercedera ke..dengar mak cakap die x ape2, kereta je la yang teruk.. terus ak zzzzzzzzzzzzzzzzzzz sambung tido..hehe tapi x lame, pastu abah membebel suruh cepat2 nak pergi tengok..aishh..malas betol ak bangun awal2 pagi ni.

sampai tempat kejadian, sedih pulak aku tengok kereta merah aku tu..tersadai tepi jalan n ecah dengan gaya ala-ala model boleh pulak duk pusing2 ngan payung kt tepi jln. sengal la jugak. ecah cakap kereta depan brek mengejut dan die pulak x sempat nak brek..apa lagi kan, cium la bontot kereta Honda crv tu..dengan garang pakcik honda tu turun dan minta duit. minta duit??? macam @$%^. naseb la ada pakcik foreman..die ckp "ape mintak2 duit ni..kita setle kat balai la, claim insuran.." bagus kn pakcik foreman ni.. dengan itu, berkoyan-koyan la kami pergi balai trafik. buat report la..

ops..report atas nama abah la..coz kalo atas nama ecah, nanti ade 2 saman pulak, saman owner kereta(abah la tu...) dan satu lagi saman ecah (akibat nye abesh la P die..da la P x abesh lagi..). aku dengan mengada-ngada teman la abah buat report. sebab aku x nak tunggu dalam kereta, bosan kotttt.

in da middle..jeng jeng jeng.. hehe aku sebagai cahaya yang lagi bercahaya dan peramah memulakan bicara, tegur kiri, tegur kanan, tegur semua orang. sembang2 ngan pakcik2..baek kan aku..hahaha

pakcik yang tengah rancak bersembang dengan aku datang balai sebab teman kawan die buat repot. eksiden nye petang semalam, tapi pagi baru datang. sempat lagi la..coz repot leh wat 24 dari masa kejadian. tapi dari kisah die, kesian la dengar. kawan die yang buat repot tu..aku bagi name uncle la.. alkisah uncle ni pandu kereta dengan kelajuan yang perlahan sebab die nak belok kiri..bagi signal ke kiri, tapi die x terus belok, sebab dari arah bertentangan. ada sorang aweq cu ngah bawa skuter dengan kelajuan maksimumm!! sambil ngah ckp tepon (memang bangang gile laaa). aweq cun sebab syok sangat duk begayut ngan pakwe die, sampai x sedar kereta uncle yang berhenti tengah2 jalan. dengan bergaya nya aweq cun ni rempuh kereta uncle dan aweq cun cam bola lagaknya. terpelanting! (tu la ko..da la x pki helmet, lagi ckp tepon, lagi mau bawak mcm nk rempit laju nye..)

gambar ehsan dari google. lebih kurang macam ni la tua nya uncle tu..dalam hati aku ni, lau gini gaya nya tua, bukan uncle da ni..dah kire atok ni. grandfather oke!

uncle yang terkejut dengan kejadian ni. terus balik rumah. x buat repot. uncle tu ckp kat pakcik, die takot, takot orang pukul die, sbab aweq cun tu langgar die.. (alahai uncle, dah la terang2 bukan salah uncle, xkan la orang kampung nak belasah kot, lau uncle tu orang muda, memang ada kemungkinan la kene belasah dulu sebelum orang kampung tanye..) nampak sangat yang uncle ni dalam di lema dan susah hati kan.

tapi satu yang aku xphm, menurut cerita pakcik, uncle ni ad 9 orang anak. ramai kan, aku baru 6 orang adeq bradik. kenapa dalam 9 orang anak ni, satu pun xboleh tolong seorang ayah yang dalam kesusahan???? aku memang x paham betol la. macam mane la dieorg boleh abaikan seorang ayah yang da tua ni. kesian dowh.. masa uncle ni keluar dari balai, aku rasa sayu gile la..uncle ni aku bajet umur dalam 60-70 tahun dah la.. kesian la, nampak sangat alis muka uncle ni susah hati..bongok tol anak die..tetiba aku rasa marah..emo kan..hehehe

peringatan untuk diri sendiri dan untuk korang2 semua jugak. walau sejahat mana, sebaik mana seorang ayah, dia tetap ayah. walau siapa pun dia, die tetap ayah. jangan la jadi macam cerita di atas.. kesian weyh. kalau buat baik pada seorang ayah, xde nye Tuhan tu nak bagi dosa..Tuhan ciap tambah pahala lagi sebab berbuat baik kepada ibu bapa.



by cahaya

sudoku?? + malu...

sudoku??!!!
yup!!!
kekasih baru dr jepun ke??
har3..bukn mslhnyer...
u are wrong!!
deduct 10 marks..kui3...

pe menatang 2..lm xgile game..
ni stat blik..
sje mngasah otak y da karat ni...
ngn nombor2..rindu nombor...
kt ofis la slalu ak men..sbb de tenet..kt umah xde..hehee..
smlm punye la smgt nk setelkan..smpai mndi ujn blk umh..
sbb blk umh lmbt..hehehe..sib bek sistem bdn ak de wall y tebal..so sht sjhtera walau kne ujn smlm..thniahhh!!!

ni la menatang nyer..nk men jgk click disini
pstu nk tau skil2 or tips utk y killer nye sudoku kt sini

ak men y hardcore je..y easy bosan da..kekeke..ni wt cm nk mati..huhuhu..
slmt mncube ye kwn2..

tibe2 teringat plak kisah mlm td..
malu...malu...dan terus malu...

malu..dan masih leh tersenyumm...n gelak2 la bg cover sket malu 2


tp dlm ati cmni weyhhh...malu termat...


pe cer ni..cecite2...
stori nyer bermula begini..smlm seisi umh berkumpul tgok ghost whishper..y tv8 2..
mmg tiap2 selasa kitorg 1 umh lyn..
smlm perot xselesa..mkn pisang gorg n ubi gorng kot..
byk lak 2..angin agaknyer prot ak ni..tp xkua2 pn..
lyn citer..lyn punye lyn..
tiba time baru stat iklan..org duk diam2 tggu citer..
de bunyik...prot! skali je..tp kuat mmechkn kesunyian..
k.ana: woiitt..(tekejut tu..)
semua y ade: (pndg kt ak..)
aku: alamk terkeluar plak..maaap yerrr...igt xbunyi kuat..heheh..(smbil tgok iklan dgn slumber nyer)
semua + aku :hahahahah..gelak..gelak2..termalu ak disitu..join je gelak..supaya malu 2 xslubungi ak sgt..hehe(dlm ati nk nges..tp stat cite dgn slumber tgok jer..)

p/s:klu saket perot duk jauh dr org...supaya org xterkejut n amalkan pemkanan y sht supaya tidak mninggalkn bau..hihi...sib bek ak amalkn pemakanan y siht..tiada bau2an disitu..






Tuesday, February 22, 2011

kreatif dan positif

video

lwk tol la mamat ni..ske plak ak tgok video die..
mmg ade idea la..
tuari ak tgok die wt video utk mak die
time ari ibu..sweet tol..
ni sal jln citer filem melayu kite plak..
mmg klas la lu beb..

i loikeeed ur style..
ne tau one day bkal jdi pngarah pelakon pelwak ke..hahaha
bljaq ghajin2..bg sjuk prot mak hg naaaa..hihi

p/s: ak pn slalu doa smoga ditenangkan jiwa dan fikiran..supaya dpt berfikir scara positif dan kreatif utk mnyelesaikan sgala mslh y dihadapi..

Monday, February 21, 2011

lelaki muda


kenalkan dengan pasangan sebelah ni, rita dan aidil. saje nk letak. lelaki muda vs perempuan berusia cket.

cun kan.




-cahaya

noh suci murni

ak semlm rs nk pecah perut tgok mntor 5..
cm2 ade..sket perot ak..
geli2 rs..
sakan bergelak ketawa..
ade dtg nk jdi piun KRU la..
dtg jual mnyk wangi laaa...
pling ak xleh bla..pompuan y dtg ngn hubby die..
euuuwww..mnimbulkan kekompiusan dlm diri gua ni beb..
pkai cm mude rmja..muke hubby nye da mcm anak die..
ni sugar mummy u ke bro..nk je gua sound tny cm2..
pstu xpuas ti xdpt jd protege noh..
xde ciri2 la beb..xphm ke..
lu leh nyanyi je..xde x-factor..y u de darling x-factor u tu je..kekeke


klako la mentor ni...
xsbr ak nk tgok mentor sterusnyer..
dlm otak da de mntor plihan..hihi
sape lg..klu bukn noh hujn 2..
smlm tb2 ak nmpk muke die suci murni jer..
brgetar jntung ku..keke..
nmpk sweet gula2 je muke die..
tp syg npe la kite xdipertemukan lbh awal..
mst kite da kwen 2 klu kte bertemu lbh awl..hahahaa

alhamdulillah slmt pulng dr mngerjakan umrah..

opsss!!mizz nina..jgn marah..gurau2 mnj jer..hehe..
protege y noh pilih leh thn gak sore diorg..
ade market plak 2..hihi..
hope noh bejaya jdi mentor y cemerlang..yeah!!!

i loikeeeddd dis pic..!!!

video

p/s: xsuke pembantu rumah dri neraka...kejam!!!!anak ak nnt cmne la erk..ak ni kn bakal ibu bekerjaya..hope anak2 aku bijak2 n berdikari..insyaallah..




Saturday, February 19, 2011

jodoh aku??


leh plak kebetulan ngn cik cahaya..
terpikir sal ms dpn..
sal jdoh...
sal relationship y lebih serius..

niat ati ni klu leh nk la pkwe ensem n kaye..kui3
leh la mningkatkan taraf hidup..cewah..
bhs lebih kasau sket..
tumpng la senang..kekeke

tp bl dipikirkan balik secara serius..
cmne nk dpt pkwe kaye n emsem
ak ni da la xkaya..kurang skit cantik..
comel je lebey..hihi
mn diorg sume nk nmpk..
so,solutionnyer..kne la mengkaya kn diri dlu..
tp bl ak da ky..len la plak hasrat nye kn..
kompom la xlyn da org2 kaye bese2 ni..
ofcoz nmpk anak datuk n anak raja jer...kah3..

punye la mngarut imaginasi ak ni..
ak pegang 1 je..semua manusia ni diciptakan berpasangan..
kalau ada, ada laaa..
klu xde..nk jgk ada...huwaaaaa!!!

yela bl dmm2 bl skit pning nk la ada org di sisi..
kurng sket skt ny..hak3..
oiii..gataiii nauuu....

"Ya Allah aku redha dengan segala kehendak Mu, baik bg Mu baik juga la bagi ku"

ak nk pelamin cmni je..simple je..just nice!!!

p/s: rini mud mls..mls mndi,mls basuh baju,malas nk wt pape..mls segala2 nya..tp mkn xmls..hehe..teringin nk karok..jom karok jmbn pn jdila..

Friday, February 18, 2011

calon menantu untuk abah n mak tercinta

gud evenim sume.. calon menantu untuk abah n mak tercinta, cantik x title post ni?? secantik empunya tuan yang ngah taip ni..kui3. meh nk cite, alkisah la bermule, my younger sister, ecah...u ols sume knl kn..

ni la ecah, my sister

die skang sudah mula berjinak2 dlm alam percintaan ni..secara serius oke..di ulang secara serius.. suppose ak owrait2 saje..memang la aku owrait, tapi die mrancang nak kawen. lagi cepat lagi bagus.

ayat bagus mak : xsoh duk mtk yg bkan2 la, bia la langkah bendul pon..

ayat cantik aku : jgn isao, sy x mo ape2, die nk kawen bia la..

ayat prihatin abah : duit ni..umah lagi, yang sorang nk kawen, yg sorang umo nk masuk 25 dh (ak ke, ak ke, ak ke??? ishhhhh) lau buat skali je kn bagus..(erk..pe ni...)

ayat ak lagi : abah tolong cari kan la..yg bejenis cket,

ayat pasrah abah : kamu yang nak kawen, cari la sendrik..(hampa dengar..kih2)

ayat hampa aku : lor..lau tggu org cari..lambt lagi la abah, xleh la buat skali ngn ecah camni..

ayat mengada ecah : oit na..aku tlong cari calon kt ang ea..(erk..suke ati ang la)

hati kecil aku paling dalam ni berbisik-bisik, mengata-ngata..da jodoh ecah, bia la die kawen dl..jodoh ak, xtw lg sape..coz every time aku serius, lpas tu kompom ak nanges mcm nk mati..so..let it be..x kesah la kn..tapi rase2 mcm nk cr calon menantu tuk abah juga..ad sape2 nk tawar kn diri???

aku x de la memilih sgt pon, everybody not perfect rite..tp lau boleh nk la yg ensem camni

pergh..hansom gile mamat ni ak jupe face to face..caya lah..

yg mcm 2 org ni pon oke jugak kn..wakakak


so korang rase ape patut aku lakukan ha?

buat iklan camni???
hahaha


well..i do nothing kot..tgu je la..ibarat menunggu bulan jatuh ke riba.. aku nak kait bulan, x dapat kot, galoh panjang xdop..huhu. lagi pon aku ada misi yang lagi penting nak d buat..cari keje.!!!!! after da dapat keje, baru boleh pikir kawen. ala..ape nk dikesah kan sangat, sampai seru, kawen la kn. chill~

cahaya



by cahaya

HBD Berry

~~~~Allah selamat kn kamu..
Allah selamat kn kamu..
Allah selamat kn kamu..
Allah selamatkan kamuuuuuuu...~~~~

ak nk wish semoga u n bby u serta kelurge u..
berada dlm keadaan sht selalu..
and have one big happy family..
smoga bby baru ni sihat dan dimurhkan rezeki..
dan moga kite smua dpt berjumpe kembali...
sob...sob...sobb...sedih woooo...
du i miss u so much!!!

lm xjmp u..u pn mnyepi sjer..
xpe2 i phm..de y lbh pnting dri kami..
kami rela lpskan mu..cewahhh...
incik zukiman @ incik tnb..
jg berry kami baek2 yer..
die ni degil sket..xtau la skng degil lagi ke x..
jgn mrh2 die yer..hihi..
berry....duuuu...kami rindu sm kamuuuuuuuuuuuuuuu
roger2 kami cpt yer!!!!!

lebiu more...and most!!!kekee..

This 4 u berry!!!

ni utk anak y bkal dilhirkn..hihi..ni je y mampu..kekeke

p/s: leh x tol kesas 2 wt singgit jer..hehe


Thursday, February 17, 2011

suck

ape tu..tataw..hehehe..minggu ni mmg besh..tp seyes penat gile kott...!! dpt jupe ngn nyah2 kesayangan! tp agak sengal la coz i ngak moley negok muke nyah2 kesayangan lame2, nk nanges kot..huhu.. pesal ntah tetibe ati cam kapas ni..huhu

ops..br nk hapdet..abah da blk, pki pc die ni.. next time neh i cite.

p/s: sume laki2 suck je rase..cam sial je tetibe rase..tp not u, not u, not korang2 sume la..coz llki sial tu xtw i ad blog ni k..

-cahaya

peringatan!! + tips

Saya ambil makanan berkhasiat tetapi masih gemuk. Apakah silap saya?

  1. Elak waktu makan.(Jangan elak waktu makan)
  2. Tidak menganggap diri gemuk. (Diri sendri x kisah susah la beb)
  3. Makan terlalu banyak. Bukanlah apa yg anda makan tetapi berapa banyak yg anda makan. (Kalau berkhasiat tapi makan banyak2 camne nak kurus beb)
  4. Makan terlalu banyak biskut sebagai snek.
  5. Tidak memperdulikan 'saiz sajian' di panel fakta nutrisi.
  6. Mengunyah 1 mangkuk penuh kacang sebagai snek.
  7. Mengaggap 'energy bar' dan 'fruit smoothie' rendah kalori. (Tinggi kalori ni kalau makan byk2)

Apakah yang boleh saya makan sekiranya saya malas memasak?

  1. 'Smoothie' yang dibuat drpd susu rendah lemak, buah-buahan beku dan germa gandum.
  2. Burger segera paling kecil(dgn sos biji sawi dan sos tomato, bukannya mayonis) dan tanpa minuman berkalori.
  3. Sandwich mentega kacang di atas roti gandum penuh bersama satu gelas susu rendah lemak dan sebiji epal.
  4. Kepingan ayam dan brokoli beku (hangatkan di dalam ketuhar gelombang mikro) bersama keju parmesan.
  5. Salad ayam bersama segelas susu rendah lemak.
  6. Telur hancur (masak di atas kuali tidak melekat)
  7. Sayur beku dihangatkan di dalam ketuhar gelombang mikro, tambahkan keju parmesan dan 2 sudu besar hirisan kacang.
  8. Salad tuna, tomato ceri, hirisan keju rendah lemak dan sos itali rendah kalori.
  9. Roti gandum penuh bersama hirisan salami, keju rendah lemak, tomato, sos biji sawi bersama lobak putih.
  10. Panaskan 1 tin sup.
  11. Bijirin, buah dan susu tanpa lemak.
  12. Sandwich sayuran.
  13. Hirisan buah-buahan bersama yogurt rendah lemak.

Apakah nasihat terbaik utk elak berat badan naik ketika bercuti?

  1. Elakkan kata2 "saya sedang bercuti"
  2. Makan sedikit sebelum jamuan bermula.
  3. Di dalam restoran, jangan duduk dekat dgn makanan.
  4. Nikmati makanan tinggi kalori di akhir sekali.
  5. Sepanjang percutian, pakai baju yg agak ketat utk mengelakkan ruang pembesaran badan.
  6. Jangan kasihan pada makanan.
  7. Berjalan2 di sekitar pusat membeli belah sebelum mula membeli.
  8. Jadikan senaman 1 keutamaan yg tidak boleh dikompromi.
  9. Menari. Inilah aktiviti pembakar lemak yg paling mudah dilakukan.

Saya suka makanan manis, bagaimana hendak mengelakkannya?

  1. Sekali sekala, ambil salad kosong utk makan tengahari dan makan malam untuk menikmati pemanis mulut sepenuhnya.
  2. Tetapkan hati (memang sukar tetapi berbaloi)
  3. Pilihlah aiskrim rendah lemak bersama buah-buahan.
  4. Elakkan pemanis mulut selama 2 minggu.
  5. Makan lebih banyak buah-buahan (manis juga kan)
  6. Nikmati pemanis mulut tetapi hadkan pengambilannya kepada 150 kalori sehari.
  7. Cuba pemanis mulut yg kurang manis ini. Koko panas tanpa gula, buah anggur beku, gula2 getah tanpa gula dan aiskrim rendah lemak.

Bagaimana untuk elakkan mengunyah di tengah malam?

  1. Ambil sarapan, makan tengahari dan makan malam.
  2. Makan di atas meja makan dengan tertib.
  3. Nikmati teh perasa raspberi sejuk tanpa gula.
  4. Penuhi waktu mlam dgn aktiviti berfaedah selain makan.
  5. Sekiranya anda makan malam kerana emosi, jauhi balang makanan.
  6. Letakkan papan tanda ini di dapur atau peti sejuk "Tutup selepas makan malam"
  7. Berus gigi selepas makan.
  8. Jangan makan sambil membaca atau menonton tv.
  9. Makan malam bukanlah penyebab berat badan naik tetapi berapa banyak jumlah kalori yg masuk pada waktu itu.
**nk lebey lgi tips diet leh p disini
dlu gemuk...!!

skang da rmping kn..hihihi!!!cntek x??

p/s: sian dak minum susu beracun 2..mninggal da diorng..erm..psni jgn bg budk2 mnum susu ea..kasi mnum teh jer..dpt mngurngkan berat bdn dan mengeratkan hubungan..cm dlm iklan teh 2..hehe

-emao-

Wednesday, February 16, 2011

kritikan atau kutukan??

Kritikan atau kutukan??

Benda yang sm je kot??

Ni merujuk pada cik/incik Alabumi Adigun yang berada diruang meh bergosip kt side bar blh kanan 2…die kata blog kami bosan..xmarah..xkecik ati..cume apa motif die ckp cm2??kurang jelas..tujuan blog ini ditubuhkan bg kawan2 kami tahu status dan keadan y berlaku pada kami..dan if diorg2 y diluar sn y menrindui kami y mahu tahu perkembangan kami skang…terus je ke blog..snang..jimat duit kredit dr call..dan leh jer drop msg kt chat box atau bg je komen2 di stiap entry..so, diorg xkn lost conct ngn kami..heeeehuuuu…kami xminat nk menimbulkan isu..kerana kami xminat untuk mempertikaikan hasil kerja org lain sperti anda..jika ia nya benar-benar isu yang baru dan ramai xkupas lg..isnsyallah akan ada isu berkenaan..bg info y bagus untuk semua org..xkn nk simpan kn..

Tapi terima kasih jgk kerana bc blog kami y bosan ni..hope pasni jmpe blog y xbosn k..gudluck Alabumi Adigun!! (mata ke atas tangan didada hik3..gurau sjer..cm comel je wt cmni..hehe)

“Setiap orang mempunyai pandangan dan pemikiran yang berbeza. Inilah keunikkan manusia. Aku kasi contoh. Andai kata aku disuruh membuat pilihan antara design A dan B, yang mana akan aku pilih. Design A lebih simple dan massage mudah difahami. Lain pula dengan design B. Design B sukar difahami tetapi unik. Jarang orang hasilkan rekaan macam B. Tapi aku tetap akan pilih A. Sebab aku suka benda yang simple dan mudah. Aku x suka benda yang complicated. Tapi ada jugak orang yang akan pilih design B. mesti ada orang yang mempunyai pemikiran yang sama dengan designer B. Betul x? Inilah keunikkan manusia.Kalau semua manusia sama, confirm la dunia ni bosan. Kan cantik ciptaan Allah. Manusia saling memerlukan. Itu la kesimpulannya.” Cilok dr Life is a Journey

Etika Berpendapat atau Mengkritik

Semua pembicaraan harus kebaikan, (QS 4:114 dan QS 23:3), dalam hadits Rasulullah SAW juga disebutkan:
“Barangsiapa yang beriman pada Allah dan hari akhir maka hendaklah berkata baik atau lebih baik diam.” (HR Bukhari Muslim)

Berbicara harus jelas dan benar, sebagaimana dalam hadits Aisyah RA:
“Bahwasanya perkataan Rasulullah SAW itu selalu jelas sehingga bias difahami oleh semua yang mendengar.” (HR Abu Daud)

Seimbang dan menjauhi bertele-tele, berdasarkan sabda nabi SAW:
“Sesungguhnya orang yang paling aku benci dan paling jauh dariku nanti di hari kiamat ialah orang yang banyak omong dan berlagak dalam berbicara.” Maka dikatakan: Wahai Rasulullah kami telah mengetahui arti ats-tsartsarun dan mutasyaddiqun, lalu apa makna al-mutafayhiqun? Maka jawab Nabi SAW: “Orang2 yang sombong.” (HR Tirmidzi dan dihasankannya)

Mengulangi kata-kata yang penting jika dibutuhkan
“Sesungguhnya Nabi Shallallaahu ‘alaihi wa sallam apabila ia mengucapkan suatu kalimat, ia mengulanginya tiga kali. Dan apabila ia datang kepada suatu kaum, ia memberi salam kepada mereka tiga kali” (HR. Al-Bukhari).

nk tahu lbih byk lg sal Etika Berpendapat atau Mengkritik ada disini

p/s: terima kasih kerana mberi idea untuk memberi isu pd anda..sekian

cuti maulidur rasul

ape y ktorg buat...???

eheheh..
mlm planning sok nk jogging ngn k.ina..
pastu xkn nk jogging blkang org berarak kot..hehe
so cancel jogging..kitrong mik inisiatif berenang je..
berenang kt mn???
pe lagi atas tilam masing2...kuwang2..
mmg kuwang ajo btul dak ni..
org berarak smbut maulidur rsul..leh plak die tido..
nk wt cmne..rs bdn cm xsht jer..kekeke

tp..jeng3..
kol 8 lbh da bgun da..iron bju utk p kje ciap..
sbb kol 10 kua..xsht pun kua jgk..sbb da jnji maaaaaa sm itu mbr2..

tp cm hampa laa..plnning asal sume xjadi..
nk karok xjadi..
nk stori mori hot pun xjdi..
byk je halngan2..

last y jadi nyer..mkn dan mkn lagi..
pastu try bnda baru..
1st time ni..
ktorg p masuk snuker..ngeee~~~~~~~~
syok plak men..
dlu pesal xajk ktorg men..

tp mngikut kata diorg y kitorng men smlm 2 pool jer..
snuker table die lgi besr..
bola die xde nombor..
xkish laa..y pnting nk jgk ckp ktorg men snuker..
sbb masuk tmpt nama snuker..
ktrong men kt midvalley..
slalu tgok tmpt snuker mnyeramkan..
sbb 2 ktorg pompuan xpnh masuk..
da la gelap kn..pastu laki je sume..hisap rokok sn cni..
rmbut cm2 pesen..
cm gengster..takot wooo...
smlm cm line clear je..xramai sgt men pompuan bertudung pun de men jgk dlm 2..
so teruje la nk masuk men..
ala sng jer..cm men karom jer...kui3..

gmbo bukti xde..ehsan dr cik google jer..huhu..

p/s: bengang ngn cik cahaya n tokmoh..tp jp jela...yela..planning asal sume lari..waa bengang la beb..tp thnx to mcna, tokmoh n muni..bes men pool ke snuker ke eh..pe jadah erk..pape la..bes mkn mhl plak 2...waaahahahaha!!!

-cik emao-

Monday, February 14, 2011

setel tag

cik nad aurora mentel ni...
telah mnge'tag daku..terpaksa la daku ni mnyelesaikn scara pkse rela...
redho jelaaa...hehehe


1.Adakah anda rasa anda hot?
hot la la jugek sket...hihi..maluuu..

2.Update wallpaper yang anda guna sekarang?
aku pn xpasti pe motip ni..hurrrmm...compius..

3.Cerita pasal gambar ini.
ni gmbo dlm PC ak kt opis..die tukau..skng tgh gmbo ni laaa..bese la windows 7..PC baru la katekan...hehehe

4.Kali terakhir makan pizza?
ermm..22hb Disember thun lepas..mkn kt opis..gune wet IT..nyum2!!!sedappppppp...

5.Lagu terakhir anda dengar?
The Times-Picagari...sedap plak ak dgr ulng2 kt blog404


6.Apa yang anda buat selain selesaikan tag ni?
tgh melgho tgk fb..study jadual outstation..hurmmm..besss giler tgok..jadual os 2..cm pusing2 1 mesia..hehe

7.Selain nama sendiri, anda dipanggil dengan nama ape?
time skul rendah dlu cikgu azman pggil ak lindalam
time2 skul dlu mmg mbr pggil ak linda
ade jgk pggil ak mata kebau..tp ak rs xmcm mt kebau pun..diorg ni jaat taw..(ekspresi gaya gedik k..)
time kt umh,mtrik,unibersiti until now org pggil alin

2 sjer..sket je kn..hihi

8.tag lagi 5 orang.
1.dot
2.fendi
3.nik
4.k.maya
5.k.niza

9.siapa orang no 1 dengan anda?
bespreng!

10.Katakan sesuatu dengan orang no 5.
kakak sbelah meja kt opis..hihi

11.No 3 ada hubungan dengan sape?
tah la xtau..sthu sy de hubungn ngn kayown ngn yana..ngan ak jgk kot..hihi

12.Bagaimana dengan no 2?
dlm proses mngushar awek idaman..hehehe

13. Berikan tiga fakta tentang orang yang anda tag.
sume mebr ak...yahhh!!!!10 markah!!!

nad setel da tag ko..pnt ngarut marapu..demi ko miss gorgeous..wekkk!!!muntahhh..hihi


by emao

Friday, February 11, 2011

tetsing

erm..2 3 ari ni sik la testing2 ipad..
png pale2 i nk phm kn application lam ipad ni
kelako pn ade..kekeke
nk install application laa..
nk setup email la..
sbb beginner..amatur la katakan..
2 y cm sngal nk paham kn..
sik xjadi je..ade je tertinggl la..error la..
tenet problem laa...hihi
byk woo kne setup..de 32 ipad..

ni kalu jual ni leh jd hartawan ni..ngeee~~~~~~~~

sesi bergmbo bermodel modelan..wajib ade..
hehe..

ini ipad

ye anak2..mula2 kite msuk..dan try touch2 je dlu ea..haha

bergaya jap..pose!pose! dan pose lgi!!

yer...smbung blk pelajaran kite yer..

psssssstttt.......tp nk bg tau sket..xbes sgt pn gune ipad ni...hehehe
bagus!!!teruja plak bl da pgg..heheh


p/s:klu ipad free besttttttt!!! aje..hahaha

by emao